Aom durian hľuzovkové lupienky

Ázijské ovocie, ktoré miluje viac ako 1 miliarda ľudí s nekonečnými nutričnými hodnotami

gusto

I durian Monthong sú veľké plody, v priemere 3 až 5 kilogramov, a vo všeobecnosti majú oválny až valcový, zužujúci sa tvar, niekedy s nepravidelnými hrbolčekmi, ktoré vytvárajú srdiečkový vzhľad. Povrch plodov je pokrytý hustými, špicatými trojuholníkovými klasmi a farba sa mení od svetlozelenej cez svetlohnedú až po zlatohnedú. Pod ostnatým povrchom je biele, hubovité vnútro s viacerými komorami uzatvárajúcimi laloky mäsa. Každý lalok dužiny má polotvrdý povrch, ktorý odhaľuje husté, krémové, maslové vnútro s malými, tvrdými semienkami. Monthong durian má jemnú arómu v porovnaní s inými odrodami durianu a bohatú, sladkú, teplú a komplexnú arómu opísanú ako zmes vanilky, karamelu, korenia a sírových tónov.

Ročné obdobia

I durian Monthong sú dostupné počas horúcej sezóny v Thajsku, pričom vrchol zberu je medzi aprílom a augustom.

Aktuálne fakty

I Mesačný durian, botanicky klasifikované ako Durio zibethinus, sú veľkou thajskou odrodou patriacou do čeľade Malvaceae. Thajsko je hlavným producentom a vývozcom durianu a v krajine existuje viac ako 234 kultivarov, pričom len niekoľko odrôd sa pestuje na komerčné využitie. Monthong durian predstavuje viac ako polovicu celkovej produkcie durianu v Thajsku a je tiež najexportovanejším kultivarom, pretože plody možno skladovať približne dvadsať dní bez toho, aby sa pokazili. Meno Monthong v preklade z thajčiny znamená „zlatý vankúš“, čo je odrazom hustej a mäkkej dužiny odrody, a keď je v sezóne, kultivar je široko nájdený prostredníctvom pouličných predajcov, miestnych trhov a nákladných áut, ktoré križujú štvrte predávajúce ovocie. na megafónoch. Thajský durian sa tradične zbiera pred úplným dozretím, čo je proces, o ktorom sa predpokladá, že predlžuje trvanlivosť ovocia a táto metóda tiež vytvára pevnú, ale mäkkú štruktúru ovocia s jemnou sladkou chuťou. V súčasnosti existuje intenzívna konkurencia medzi Thajskom a Malajziou o produkciu durianu a durian Monthong je charakteristickou odrodou, s ktorou sa obchoduje a vyváža sa z Thajska na susedné trhy.

Nutričná hodnota

I Monthong durian je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, antioxidant, ktorý posilňuje imunitný systém, zvyšuje tvorbu kolagénu a znižuje zápal. Ovocie je tiež dobrým zdrojom draslíka na vyrovnanie hladín tekutín v tele, horčíka na reguláciu krvného tlaku, vlákniny na stimuláciu tráviaceho traktu, mangánu na podporu trávenia bielkovín a obsahuje nižšie množstvo fosfor, železo, meď a zinok.

Applicazioni

Monthong durian sa môže použiť vo viacerých štádiách zrelosti na surové aj varené prípravky vrátane vyprážania a varenia. V mladosti má dužina hustú, pevnú štruktúru a väčšinou sa krája a smaží ako hranolčeky, naseká a primieša do kari alebo na tenké plátky a primieša do čerstvých šalátov. V Thajsku sa duriany Monthong začleňujú do kari massaman, aby dodali bohatú chuť umami, a niekedy sa tiež pripravujú ako som tom, surový, chrumkavý bočný šalát vyrobený z byliniek, rybacej omáčky a nezrelého ovocia. Ako durian Monthong dozrieva, dužina sa väčšinou konzumuje úhľadne, bez cesta, rozmixovaná na šalátové dresingy alebo primiešaná do pást a používa sa ako poleva na zmrzlinu, ovocné rolky a pečivo. Dužinu možno primiešať aj do lepkavej ryže, primiešať do kávy alebo uvariť so sirupom a vytvoriť tak sladký dezert. Monthong durian sa dobre kombinuje s tropickým ovocím, vrátane mangostanu, rambutanu, hadieho ovocia, manga a kokosu, s príchuťami ako cesnak, šalotka, citrónová tráva a galangal, čokoláda, vanilka a bylinky ako koriander, rasca, mäta a práškové kari. Celý, nerezaný durian Monthong vydrží niekoľko dní pri izbovej teplote, ale dĺžka času bude výrazne závisieť od zrelosti plodov v čase zberu. Po dozretí by sa ovocie malo ihneď konzumovať, aby sa dosiahla najlepšia chuť a textúra. Časti mäsa sa môžu skladovať vo vzduchotesnej nádobe 2-5 dní. Monthong durian sa dá aj zmraziť a vyvážať na trhy po celom svete.

Etnický

Monthong durian je jednou z hlavných odrôd durianu predstavených na festivale ovocia Chanthaburi v provincii Chanthaburi v juhovýchodnom Thajsku. Chanthaburi je známy ako thajská „miska tropického ovocia“ a každoročný desaťdňový festival v máji sa zameriava na miestne plodiny pestované v regióne vrátane durianu. Počas festivalu sú Monthong durian vystavené vo veľkých hromadách na stoloch, predávajú sa celé alebo vopred nakrájané a dokonca sa z nich na krátky čas dňa bezplatne odoberajú vzorky, čo návštevníkom umožňuje ochutnať rôzne odrody. Duriany sa počas festivalu predávajú aj vo varených prípravkoch, vrátane čipsov, karí, cukríkov, nápojov a zákuskov. Okrem durianu je festival ovocia celoštátne známy aj vďaka ručne vyrábanému drevenému nábytku, ručne vyrábaným výrobkom a iným miestnym tropickým ovocím, ako je mangostan a hadie ovocie. Toto miestne ovocie sa kombinuje s durianom.

Podobné položky